Op 18 juni 2025 organiseerden de Amsterdam Time Machine en het UvA CREATE Lab een datasprint rond het thema Verhalen van Amsterdam. Dit was één van de evenementen waarmee de UvA als kennispartner bijdroeg aan de festiviteiten van de Amsterdam 750 Toekomsttiendaagse (van 12-21 juni). Ruim 70 mensen gaven gehoor aan de oproep om mee te bouwen aan de digitale tijdmachine van Amsterdam en zo de geschiedenis van de stad tot leven te brengen.
Na een woord van welkom en een kort introductieprogramma gingen de deelnemers verdeeld over vier tafels voortvarend aan de slag met zelf annoteren, controleren, georeferen en visualiseren van data.
Handige links
Programma Datasprint 17 juni 2025
Presentatie Laura van Hasselt en Paul Knevel
Presentatie Simone van Bruggen
Informatie, data en resultaten in Github
TAFEL 1:
De eerste tafel, onder begeleiding van Simone van Bruggen van SURF, ging aan het werk met de video’s en teksten die studenten Publieksgeschiedenis van de UvA sinds 2012 hebben verzameld en opgetekend. Dit waren verhalen van Amsterdammers over hun favoriete plek en verhalen voor de biografie van Amsterdam, die nu onderdeel vormen van de collectie van het Amsterdam Museum. Een open audiotranscriptiemodel had deze bronnen eerst getranscribeerd en geannoteerd en deze moesten vervolgens gecontroleerd en aangevuld worden.
ILLUSTRATIE TAFEL 1 : De Meaningful Memories Pipeline (Proof of Concept)
TAFEL 2:
De tweede tafel, begeleid door Nico Vriend van het Noord-Hollands Archief en Leon van Wissen van de UvA, ging in de fotoarchieven van het Stadsarchief Amsterdam en het Noord-Hollands Archief op zoek naar foto’s over “protest” en “wonen”, die vervolgens omgezet zijn in IIIF-collecties. Deze foto’s zullen t.z.t. gebruikt gaan worden in een semi-permanente tentoonstelling bij de maquette van Amsterdam, die in het kader van Amsterdam 750 wordt gebouwd in de Westergas (opening: oktober 2025) en in een groot themaproject rond Wonen in 2050 van de Amsterdam Time Machine in samenwerking met de gemeente Amsterdam.
ILLUSTRATIE TAFEL 2 : IIIF-collectie Fotobureau De Boer - Noord Hollands Archief en Beeldbank - Stadsarchief Amsterdam![]()
TAFEL 3:
Aan tafel drie ging men, begeleid door Jules Schoonman (TU Delft) en Bert Spaan (Allmaps), digitale kaarten uit de collectie van Allard Pierson georefereren in Allmaps. Een grote groep (oud)vrijwilligers die in het verleden met de fysieke kaartcollectie had gewerkt, leerde hier deze middag de fijne kneepjes van punten zetten op en kantelen van kaarten. De gegeorefereerde kaarten zullen gebruikt worden in het door Stichting Pica gefinancierd project Verbonden kaarten waarin de Bibliotheek UvA, Allard Pierson, de Amsterdam Time Machine en Allmaps samenwerken aan het als Linked Open Data toegankelijk maken van de kaartcollectie van Allard Pierson.
Meer over Allmaps vind je hier.
Wil je zelf georeferencen? Dat kan in de Allmaps Editor.
Meer over de kaartencollectie van Allard Pierson vind je hier.
ILLUSTRATIE TAFEL 3 : Gegeorefereerd in Allmaps
TAFEL 4:
De vierde tafel, onder begeleiding van Ivo Zandhuis, bestond grotendeels uit collega’s van de bibliotheek die een Linked Open Data Train-the-Trainer cursus volgen. Zij deden een oefening met theaters in Amsterdam, maakten zelf een kaart, lieten AI een kaart maken en ontdekten ook nog een al bestaande theater-kaart.
ILLUSTRATIE TAFEL 4: Theaters op GEOJSON IO en Theaters door AI gegenereerd
NOVITEIT EN RESULTATEN: de Annotatierepository en 2000 nieuwe annotaties op de kaart van Amsterdam
De Annotatierepository: Alle digitale bronnen die we tijdens de datasprint hebben verijkt (geannoteerd) zijn opgeslagen in een ‘Annotatierepository’ (AnnoRepo) die we voor dit event in het leven geroepen hebben. Deze repository is een gezamenlijk initiatief van het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE), KNAW Humanities Cluster (HuC) en de Amsterdam Time Machine en biedt een oplossing om onderzoekresultaten als Web Annotaties op te slaan naast informatie uit cultureelerfgoedcollecties. Verdere doorontwikkeling van de server wordt opgepakt in een pilotproject, waarin NDE, HuC KNAW en de Amsterdam Time Machine/CREATE zullen samenwerken. Houd vooral deze website in de gaten voor meer nieuws.
Voordat we aan de geanimeerde borrel begonnen, gaf Hennie Brugman nog een korte demo van het eerste ontwerp van het dashboard voor de AnnoRepo (ontwikkeld door HuC TT (Hennie Brugman, Bas Leenknecht, Bram Buitendijk) om eenvoudig de opslag van annotaties te beheren.
ILLUSTRATIE Annotatierepository : eerste proeve van een dashboard
Op de kaart: Dat op deze manier werken met data niet alleen leuk is, maar ook zelfs een beetje verslavend, was te zien aan het gezamenlijke eindresultaat dat we aan het einde van de dag konden presenteren. Met z’n allen hebben we in een middagje zo’n 2000 blogs, video’s en foto’s op de kaart van Amsterdam gezet.
Zie voor de technische samenvatting en informatie (inclusief aanklikbare kaart): Github
En gezellig, dat was het ook!
Kon je er niet bij zijn deze keer? Op donderdag 20 november 2025 organiseren we weer een datasprint bij de Humanities Labs in het Bushuis. Dus: save the date.